Het verhaal van JOEP

Mijn Verhaal !

Nou, welkom op mijn webshop! Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Joep van Damme, 19 jaar en ik woon eigenlijk op 3 plekken. Dat komt doordat mijn ouders het zo geregeld hebben maar dat doet er in principe niet toe. Wat wel heel fijn is aan in meerdere steden wonen en weer in een andere stad op school zit. Is dat je leert reizen, ik reis veel met de trein. Ook dat je overal een beetje de weg kent en dat je overal mensen kent. Dat is super fijn en je leert er ook heel veel van!

Maar goed genoeg over mijzelf en m’n thuisbasis. Ik zal vertellen hoe dit, deze droom, allemaal begonnen is en hoe onverwachts het eigenlijk gelopen is.

Vroeger ging ik vaak logeren bij mijn opa en oma. Dat vond ik altijd super leuk en gezellig. Dan ging ik bijvoorbeeld met mijn opa survivallen en over de dijken struinen. En met mijn oma deed ik iets heel anders.. Ik ging haken en breien! Althans eerst vonden ze het een beetje grappig en apart dat ik het zo graag wilde leren. Maar uiteindelijk hebben ze het me toch leren en ging ik oefenen en oefenen. Ik was toen ongeveer 6 jaar, ik had super veel vrije tijd en altijd als ik me ging vervelen ging ik oefenen met haken en breien. Dingetjes ontwerpen en maken, dan zelf proberen in elkaar te naaien. Echt het leek nergens op haha, maar het was wel heel leuk om te doen.

Iedere winter als ik me dus verveelde ging ik oefenen en oefenen. Zo ook in de winter van 2012 – 2013. Mijn opa van de andere kant vroeg aan me “Joep kan je anders niet voor mij een muts maken?” Dus ik dacht ja dat kan ik eigenlijk wel proberen, dus ik ging oefenen en proberen en met youtube filmpjes kijken hoe ik het nou moest doen. En na een weekje was het dan zo ver, ik had een muts gemaakt (nou leek hij meer op een fruitschaal dan op een muts). Deze heb ik aan mijn opa gegeven en die zei vol trots: “Kijk eens, die heeft mijn kleinzoon gemaakt!” Hier door kreeg ik super veel leuke reacties en besloot ik om een Facebook pagina te maken, JOEP – Cool Wool Designs.

Ik maakte die pagina omdat ik zelf heel trots was op dat wat ik maakte en het ook gewoon echt heel vet vond. Nou kreeg ik natuurlijk wel veel reacties, veel positieve, maar ook mensen die er een beetje om lachten en zeiden dat het iets voor oude vrouwen is. Maar ik dacht boeien, het is gewoon super vet om te haken en ik maakte toch gewoon die pagina en ik blijf erop posten.

Na een paar weekjes had ik wat reacties gehad en waren en zelfs een paar mensen die hadden gevraagd of ik voor hun ook een muts kon haken. Ja tuurlijk kon ik dat, en ik vond het nog leuk om te doen ook. Dus tegen de kostprijs van de wol inkoop maakte ik de mutsen helemaal naar eigen wens. Het was ook een uitdaging en daar hou ik wel van.

Even later werd ik benaderd door een vriendin van mijn moeder die schreef voor ‘de Faam’ het plaatselijke krantje van de stad waar ik woonde. Ze vroeg of ze een stukje over me mocht schrijven omdat ze het krantje een beetje moest vullen. Dus ja ik vond dat super leuk dus zo gezegd zo gedaan. Ik stond en paar dagen later in ‘de Faam’. Ik las het stukje en tot mijn verbazing noemde ze me in het stukje, jong ondernemer. Dit zorgde ervoor dat veel mensen dachten, ja nu kan ik ook wel een muts bestellen. Nu kreeg ik nog meer reacties en al snel werd ik opgemerkt door omroep Zeeland die vroegen of ze mochten komen filmen en interviews mochten afnemen voor een stukje om de televisie, radio en online. Zij maakte dit en zonden het uit.

Nou is het dus zo dat blijkbaar het jeugdjournaal beelden mag pakken van de regionale omroepen en ik werd op een doordeweekse dag gebeld door een vriend, “hey joep, je bent op het jeugdjournaal!” Dus ik snel kijken en inderdaad ze hadden de beelden gebruikt en in 1 klap was ik landelijk nieuws. Nou dit was zo bijzonder. Mijn Facebook pagina ontplofte, en de bestellingen stroomden binnen. Ook werd ik benaderd door NPO 3, RTL 4, SBS 6, radio 538, radio 2, radio 10, de Telegraaf, de Volkskrant, ga zo maar door. Het was opeens een mega hype. De bestellingen stroomden binnen en in overleg met school en mijn ouders hebben gekozen dat ik dat jaar mutsen ging haken in plaats van mijn huiswerk maken. Dit heeft me een jaar gekost maar het was het zeker waard!

Ik had het zo ongelofelijk druk dat ik hulp kreeg met haken van mijn oma en tante, dat mijn vader me ondersteunde op de PR kant van JOEP en omdat ik geen webshop had moest ik persoonlijk iedere bestelling afhandelen via Facebook beantwoorden en afhandelen maar gelukkig had ik mijn moeder die me ook te hulp schoot. Met dit dreamteam hebben we het eerste jaar wel bijna 1000 mutsen de deur uitgekregen. Echt het was waanzin! Maar tegelijkertijd zo speciaal het is echt niet normaal gaaf!

Doordat ik natuurlijk redelijk wat reacties heb gekregen heb ik ook van veel partijen de aandacht getrokken. Zo ook van uitgeverij ‘De Lantaarn’ het 2e deel in dit, voor mij, enorme avontuur.

Ik werd benaderd door Frits, Frits is de eigenaar van de uitgeverij en hij benaderde mij met het ongelofelijke leuke idee en kans: Joep wil je met ons een boek maken? Na even onderhandelen en nadenken zijn we begonnen, er gingen wat jaartjes overheen maar toen, op 6 september 2017 werd het eindelijk gepresenteerd. Een boekje waarin ik heel erg mijn best doe om het saaie en duffe imago van haken en breien de nek om te draaien, en waarin ik dus ook echt iedereen aan het haken probeer te krijgen. Dat imago is zo niet terecht! Het is juist super gaaf om dingen te maken en het geeft echt een kik als mensen het ook leuk vinden en het zelfs dragen.

Dit boekje bracht een enorme hype met zich mee, media dook weer vol op me, en deze keer was ik wat ouder en kon ik alles zelf aan. Ik kon de druk aan en ik kon op een hoger niveau communiceren.

Dit brengt me bij nu. Ik zit nu midden in de hype, ik ben super druk en altijd bezig. Ik vind het super leuk om te werken aan JOEP en eraan werken geeft me juist meer en meer energie. Soms werk ik tot 2/3 uur in de nacht terwijl ik de volgende dag naar school moet. Maar ik sta altijd met een glimlach op en ga weer vol goede moed aan een nieuwe dag beginnen.

Zoals ik al zei, ik ben altijd aan het denken, hoe kan ik dingen nou, gaver, leuker, vetter en vooral beter doen dan hoe ik het nu doe. Ik dacht gelijk. Ik MOET een nieuwe webshop, 1 met een gave uitstraling en zo volledig mogelijk. Vandaar deze webshop. Dit moet voor mij het middel worden waar als er over gesproken wordt ik vol trots zeg kijk! “Dit is mijn webshop!” En tegelijker tijd, dit ben IK!

Mijn bedrijfje is echt niet alleen niet alleen een bedrijfje, ik ben het bedrijfje. Dit is zo persoonlijk, het hoort bij me. Ik ben nu 19 jaar, ik haak en brei al vanaf mijn 6de jaar. Dat is al 13 jaar. 13 jaar waarin ik heel erg veel geleerd heb en ik ben nog altijd bezig, elke dag weer.

Joep is JOEP

Bedankt voor het lezen! En blijf op de hoogte!

Groetjes,

Joep van Damme